Middeleeuwen en Gouden eeuw

                                                 graaf Floris V van Holland                                                                                             

Ruine van het jachtslot Vogelsank.  Het jacht slot is omstreeks 1290 gebouwd en aan dit slot heeft het huis te Vogelenzang zijn bestaan te danken.

Oude strandwallen(geel gekleurd)bij Vogelenzang(rode stip).

Vroeger was het gebied Vogelenzang onderdeel van Den Hout dit was het grote bos dat zich tot ver in de middel eeuwen tussen Alkmaar en Leiden uitstrekte. In dit bos achter de duinen werd gejaagd door de heren van Brederode, de latere graven van Holland. In de 13e eeuw word er een jachtslot  t Huys te Vogelenzang gesticht door graaf Floris V van Holland, hier van  zijn nog enkele bodem resten van terug gevonden. Rondom de buitenplaats Teylingerbosch  nabij Huis te Vogelenzang zijn de contouren van de oude slotgracht nog altijd zichtbaar. Het huis te Vogelenzang wat er nu staat is een 17e- eeuwse opvolger van het oude jachslot.

 

 

Oude kaart met het huis te Vogelenzang en met het Olthoff die nu nog het Teylingerbosch heet.

Het huys te  Vogelenzang was op het eind der  middel eeuwen tot puin vervallen. Een nieuw huis werd op de plaats van het oude omstreeks 1600 gebouwd.

Huize Vogelenzang   in   1718

Twee honderd jaar later is het huis classicistische stijl herbouwd. Het landgoed is 80 hectare groot en bestaat uit oude strandwallen en strandvlakten met  historische veenweiden.

Vogelenzang omstreeks 1842

Teylingerbosch voorheen de Olthoff   werd eind 16e eeuw gebouwd.  De ruime woning, die men er heden nog vind is door een gracht omringd.

In 1383 schenkt Albrecht van Beyeren, graaf van Holland in de Vogelenzang aan Reinoud, graaf van Brederode.(boven)

Albrecht

In de 17e eeuw was Vogelenzang nog geen dorp. Vogelenzang was nog slechts de naam van een gebied, met als middelpunt het Huis te Vogelenzang. In 1679 was de Laatste Brederode, Wolfert, gestorven De ambachtsheerlijkheden van Brederode worden dan eigendom der Staten voor de duur van 50 jaar In 1722 worden ze, Bloemendaal (Aelbreghtsberg), Overveen(Tettenrode) en Vogelenzang aan Haarlem verkocht, dat nu veel macht kreeg over het platteland. Bloemendaal, Overveen en Vogelenzang hielden een eigen bestuur van schout en schepenen. In 1622 geeft men als inwonerstal Aelbertsberg 484 op, van Tetrode 458 en van Vogelenzang 221 personen.

 

 

Wolfert van Brederode 1649-1679

Jachthuis de koekoek                                                Wild kelder                                                  Lichtkozijn met oude tegels

17e Eeuws jachthuis de Koekkoek (het z.g. brouwershuisje) De naam brouwershuisje dankt het hoog waarschijnlijk aan het feit, dat een bekend Haarlems brouwers geslacht eigenaar was van de hofstede De Achter koekoek, waarop het oude jachthuis gelegen was. Gelegen aan de Vogelenzangse weg.

Oudste boerderij vogelenzang uit 17 eeuw langhuis met aangebouwde dwars huizen tegen over de camping

Boerderij 17 eeuw langhuis met aanbouw maakte ooit deel uit van het landgoed Huis te Vogelenzang